Met veel liefde en passie werk ik met mensen en paarden. Omgaan met paarden voelt voor mij als een tweede natuur. Van jongs af aan zijn er paarden in mijn leven geweest. Daarnaast ben ik een trotse pleegmoeder met veel ervaring in hechting- en traumaproblematiek. Ik ben ook ervaringsdeskundig als het gaat over burn-out. En ik heb veel ervaring in het functioneren in teamverband.

Ellen KosterPassie voor paarden

Tijdens een proefles bij een manege, was ik als kind gelijk verkocht. Wat voelde dat bijzonder met zo’n machtig dier samen zijn. En als ware we één wezen dezelfde richting op gingen, in dezelfde cadans. Het leek wel magie. Hier is het zaadje geplant voor een levenslange passie voor paarden.

Vele jaren volgden van intensief omgaan met paarden. Van rijden op manege paarden, naar een verzorgpaard naar een eigen paard. Met uiteindelijk meerdere paarden op stal en in het weiland bij mijn ouderlijk huis. Het rijden van wedstrijden, knuffelen, borstelen, spontaan de wei in en het maken van urenlange buitenritten in het bos. Ik vond het allemaal geweldig! Het was toen al duidelijk, de paarden hadden mij gegrepen en ik zou ze niet meer loslaten.

Inmiddels zoveel jaren later, ben ik nog steeds meerdere keren per week op stal te vinden, tussen mijn lievelingsdieren. Met als middelpunt mijn grootste pracht, mijn Friese paard Gys.

Pleegzorg

Mijn man en ik zijn in 2015 pleegouders geworden. Het is een stap in ons leven geweest, welke we niet licht genomen hebben. Maar wat waren en zijn wij blij dat we hiervoor hebben gekozen. We zijn nog elke dag dankbaar dat we dit mogen doen. Ik ben een trotse pleegmoeder. Met inmiddels een berg aan ervaring.

Het is bij tijd en wijle erg intensief gebleken om pleegouder te zijn. Het feit dat pleegkinderen niet opgroeien in hun eigen vertrouwde omgeving bij hun eigen ouders, doet wat met hen. Er zijn vaak problemen op het gebied van hechting. En vaak ook hebben ze traumatische ervaring(en) meegemaakt. Je merkt dat aan hun gedrag. Ze zijn uit balans. Het vergt soms moeite om door dat gedrag heen te kijken. Maar als je dat kan, dan merk je dat er altijd een kwetsbaar kind achter zit. Die in essentie behoefte heeft aan aandacht, erkenning en liefde.

Pleegzorg

Veel pleegkinderen hebben een vorm van therapie of coaching nodig om hen te helpen weer in balans te komen. Zo ook mijn pleegkind. Er zijn in de loop van de jaren behandelingen geweest bij kinderpsychologie, ergotherapie, sensorische integratie therapie, psychomotorische therapie, noem het maar op. Het waren vaak intensieve sessies, niet eens altijd voor mijn pleegkind, maar ook voor mijzelf. Ik heb er veel geleerd over hechting- en traumaproblematiek.

De eerste sessies bij de kinderpsycholoog waren voor mij echte eyeopeners. Zo kon je dus ook tegen het gedrag van je pleegkind aankijken. En het pleegkind helpen vanuit je eigen rust en vertrouwen in de wereld. Sindsdien heb ik mezelf helemaal ondergedompeld in alles wat met trauma en hechting te maken had. Ik nam de informatie en de adviezen van de behandelaars als een spons in me op. Heb vele boeken erover gelezen, YouTube filmpjes gezien, scholing gevolgd, etc.

Het mooie was dat alles wat ik leerde, ik ook gelijk in de praktijk thuis kon toepassen. Waardoor de leercurve extra snel ging. Inmiddels, zoveel jaren later kan ik zeggen dat ik als ervaringsdeskundige expert ben op het gebied van trauma- en hechtingsproblematiek. Daarom coach ik graag (pleeg)kinderen die last hebben van deze problematiek. Samen met de paarden.

Burn Out

Ik wilde altijd graag alles goed doen, het liefst perfect. Hard werken, van alles regelen, veel afspraken, goed voor mijn pleegkind zorgen, weinig slapen. Altijd alle ballen hoog houden. Ik had toen ergens wel door dat ik teveel deed, teveel stress had. Maar dat negeerde ik totaal. Ik ging gewoon door, zoals ik dat altijd gedaan had.

Na diverse lichamelijke klachten, waaronder een hoofdpijn die maar niet over ging, kreeg ik op een gegeven moment het advies om in het algemeen wat meer te ontspannen. Maar ik wist niet meer hoe ik dat moest doen. Hoe kon ik dat hoofd van mij – welke altijd overuren draaide – ineens stil zetten? Hoe kon ik letterlijk mijn spieren niet aanspannen? Ik wist het niet en het lukte me niet.

Om dat te moeten toegeven, was heel lastig en heeft een hele poos geduurd. Dat was het begin van mijn burn-out, die een jaar heeft geduurd. Het was een pittige periode. Uiteindelijk was het een grote zoektocht naar mijzelf. Mijzelf hervinden, mijn wezen. Het rationele denken en de stress niet steeds de overhand laten nemen. En meer in contact met mijn lijf, mijn gevoel en intuïtie komen. Vandaaruit kon ik gaan bepalen wat goed voor me was, wat werkte voor mij. En wat ik in mijn leven anders moest gaan doen om een burn-out in de toekomst te voorkomen.

In die periode heb ik mezelf door verschillende mensen laten coachen, met behulp van uiteenlopende methodes. Ik kreeg door de coachsessies steeds meer handvaten hoe ik ‘uit mijn hoofd’ en ‘terug naar mijn lijf’ kon gaan. Die handvaten kwamen 9 van de 10 keer niet van de coach, maar bleken al die tijd al in mijzelf te hebben gezeten. Ik had enkel hulp nodig om bij mezelf naar binnen te kijken en te luisteren naar wat mijn lijf en mijn intuïtie me te zeggen hadden. Het ging me stapje voor stapje steeds iets beter af. Coaching heeft mij daarbij enorm geholpen. Ik had het niet alleen kunnen doen.

Terugkijkend op deze periode heeft het me veel gebracht. Als ik mijn burn-out niet had gehad – en dus niet aan mezelf was gaan werken – was ik niet verhuisd en had ik geen opleiding tot paardencoach gedaan. Dat maakt dat ik deze moeilijke periode uiteindelijk toch als heel waardevol beschouw. Het heeft mij de kwaliteit van het leven terug gebracht. Dat gun ik iedereen. Daarom coach ik met veel liefde mensen die in een soortgelijke situatie zitten. Mensen die teveel (werk)stress ervaren, een burn-out hebben of er tegenaan zitten.

 

Groepscoaching met paardenDynamiek van een groep of team

Iedereen heeft wel ervaring met het functioneren binnen een groep of team. Is het niet op gebied van werk, dan is het wel privé in een vereniging, sportclub of vriendengroep. De meeste mensen staan er niet altijd bij stil wat ‘groepsdynamiek’ is en hoe jij jezelf verhoudt tot de anderen in de groep of het team.

Ik heb zelf jarenlang in teamverband gefunctioneerd tijdens mijn kantoorbaan. Ik had voordat ik mijn opleiding deed tot paardencoach geen idee wat de groepsdynamiek was in het team en hoe ik daar zelf ook een rol in speelde. Ik kon soms wel merken dat er bijvoorbeeld slecht gecommuniceerd werd of dat sommige mensen vaker initiatief namen dan anderen. En weer anderen lieten zich altijd overschaduwen door bepaalde mensen. Ook zag ik wel dat iedereen andere kwaliteiten had. Maar ik zag dat als individuele zaken. Ik had geen idee dat zulke dingen doorwerken binnen de hele groep.

Tijdens mijn opleiding tot paardencoach bij mijn opleidingsinstituut Keulseweg is aandacht geweest voor team coaching en de dynamiek van een groep. Ik ben meerdere keren zelf gecoacht in groepsverband. Ook heb ik na mijn opleiding, speciaal voor het coachen van teams, een bijscholing gevolgd bij de Keulseweg. Hier heb ik geleerd wat het begeleiden van een team van mij als coach vraagt. Maar heb ik zelf ook mogen ervaren welke rol ik als persoon vaak inneem binnen een groep. En hoe het is als je een keer jezelf verplaatst in de rol van een ander.

Dat heeft mij inkijk gegeven in de dynamiek van een groep/team. Ik weet nu beter hoe het is om me te bewegen binnen een team en alles wat daarbij komt kijken zoals groepsdynamiek, je veilig voelen in de groep, de verschillende rollen die er binnen teams zijn, de manieren van communiceren. Iedereen is heel verschillend. Gecoacht worden als groep zorgt ervoor dat je je daar bewust van wordt.

Het is heel fijn om mensen te kunnen helpen in wat ze te leren hebben op het gebied van communicatie, samenwerking of rolverdeling binnen een groep. En dit te doen samen met de paarden. Paarden functioneren als kudde ook in teamverband. Daarom zijn ze de uitgelezen co-coaches als het op teamcoaching aan komt.

Mensen coachen met behulp van paarden, wat een ontzettend gaaf vak!

 


Je las een blog van paardencoach Ellen Koster van Atenka Coaching. Reageren mag altijd en delen ook!

Wist je dat ik ook op Facebook, Instagram en LinkedIn te vinden ben?

Vind je het leuk om deze blogs te lezen? Volg dan mijn Facebook en Instagram pagina, daarop deel ik regelmatig nieuwe blogs.

Zelf een paardencoachsessie ervaren?

Heb je tijdens het lezen van deze blog zin gekregen om kennis te maken met paardencoaching? Neem vrijblijvend contact met me op!