Over mij

Ik ben Ellen, eigenaresse van Atenka Coaching

Met veel liefde en passie werk ik met mensen en met paarden. Voor mij voelt het omgaan met paarden als een tweede natuur. Sinds mijn jeugd hebben paarden een essentiële rol in mijn leven gespeeld. Zonder hen was ik niet de persoon geworden die ik nu ben. En nog steeds vind ik als ik bij paarden ben rust in mijn hoofd en kan ik weer even landen en op adem komen als ik een drukke dag achter de rug heb.

Ik heb zelf meer dan eens gemerkt wat de paarden je kunnen brengen als je even niet meer zo lekker in je vel zit. Mijn missie ligt in het begeleiden van mensen op weg naar een leven waarin ze weer kunnen genieten van de kleine dingen, handvaten hebben om steeds weer terug bij hen zelf te komen en zich verbonden voelen met zichzelf, de ander en de natuur. Ik loop graag een stukje mee op weg naar meer veerkracht en weerbaarheid.

Wil je meer over mij weten? Mijn drijfveren, passies en missie? En waarom ik denk dat paarden ons kunnen helpen? Ik heb een blog geschreven hierover, die lees je hier.

Dit ben ik, Ellen Koster oprichter van Atenka Coaching

Maak kennis met de paarden

Wie zijn de paarden? De co-coaches van Atenka Coaching?

Gys - Atenka Coaching

Gys

Gys is eigendom van Ellen. Gys is eigenlijk een bijnaam. Officieel heet hij ‘Graaf van het Nevelveld’. Maar om dat als roepnaam te hebben, voelde wat omslachtig. Daarom is hij door de vorige eigenaresse omgedoopt tot Gys. En deze naam past perfect bij hem. Hij is een Fries paard, geboren in 2011. Hij is sinds januari 2021 van Ellen.

Omdat een paard natuurlijk nooit alleen mag staan, ze zijn tenslotte kudde dieren, staat Gys samen met twee vriendjes.

De kudde

Op de foto zie je de kudde samen. Ze staan op een mooie paddock paradise in de Achterhoek. Waar ze 24/7 zelf kunnen bepalen of ze buiten of binnen willen zijn en waar ze willen eten of slapen. Ze krijgen onbeperkt ruwvoer, verrijkt met kruiden, vitaminen en mineralen. Afhankelijk van het weer en het jaargetijde staan ze een aantal uren per dag op de wei. We hebben op de paddock en de tracks diverse voer- en drinkplekken gecreëerd voor de afwisseling en om beweging te stimuleren.

De zwarte pony is Joiya. Zij is sinds de zomer van 2022 kuddegenoot van Gys en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Het is een mooi stel samen. Joiya’s moeder en vader zijn onbekend, dus welk ras ze is, is niet helemaal duidelijk. Ook haar geboortedatum is niet bekend, maar ze is geboren in 2004, wat haar de oude wijze merrie in de kudde maakt.

De blonde Haflinger is Luna. Zij is de benjamin van het stel, geboren in 2021 in Oostenrijk. Zij is de jongste aanwinst van de kudde en staat sinds mei 2023 samen met Gys en Joiya. Ze is heel mensgericht, heel speels, ondeugend en is nog veel aan het leren.

Waarom de naam “Atenka”?

Je vraagt je misschien af waarom de naam ‘Atenka’ gekozen is voor mijn bedrijf. Het klinkt leuk, maar het zegt in het Nederlands niet gelijk iets.

‘Atenka’ is een Afrikaans woord. Om precies te zijn een woord uit het Twi, een van de talen uit Ghana, een land in Afrika. Ik heb 3 maanden gewoond en gewerkt in Ghana, in het gebied waar Twi gesproken werd. Atenka kan vertaald worden als “intuïtie” of “gevoel”. Waarom een Afrikaanse naam voor een Nederlandse onderneming zou je denken? Lees in deze blog waarom ik hiervoor gekozen heb, wat de achterliggende gedachte is.

Paarden reageren intuïtief op elkaar. Ze hebben geen woorden nodig om elkaar te begrijpen. Het zijn kudde dieren en prooidieren. In de natuur zijn ze van hun kuddegenoten afhankelijk om te overleven. Daardoor pikken ze signalen van anderen heel snel op. Ze zijn heel sensitief en gevoelig voor veranderingen van energie, gevoel of gemoedstoestand. Ook bij mensen als ze op dat moment in dezelfde ruimte zijn. Daarom kan het werken met paarden je zoveel brengen. Lees hier hoe dat werkt.