De reden waarom je gecoacht zou willen worden kunnen uiteenlopend zijn. Je kunt tegen zaken aanlopen in je leven waarbij je keer-op-keer jezelf tegenkomt. Je hebt bijvoorbeeld stress op je werk, je loopt elke keer tegen de lamp omdat je bijvoorbeeld moeilijk ‘nee’ kan zeggen. Of je bent constant aan het piekeren. Of je zet steeds een ander op de eerste plek, maar daarbij vergeet je jezelf vaak en gaat daardoor (te) vaak over je eigen grenzen heen. Een (mogelijke) burn-out kan een reden zijn om jezelf een coaching traject te gunnen. Maar ook als er geen grote issues spelen in je leven en je graag zelfinzicht krijgt, om jezelf verder te kunnen ontwikkelen als mens.

Een sessie met een paard kan jou weer dichter bij jezelf brengen. Het kan je waardevolle inzichten geven en daarmee stappen richting de oplossing laten zetten of je helpen jezelf verder te ontwikkelen. Dat geldt voor volwassenen net zo goed als voor kinderen.

Kindercoaching

Als je kind wel een extra steuntje in de rug kan gebruiken, kan contact met paarden heel waardevol zijn. Is je kind uit balans? Is het verlegen? Of juist heel druk? Heeft hij/zij problemen op school? Of zijn er andere problemen waar hij/zij tegenaan loopt. Paarden kunnen daarin veel betekenen. Coachsessies waarbij uw kind centraal staat, alle aandacht krijgt van de coach en lekker buiten in de wei in de weer is met paarden.

Groepscoaching

Voor je vriendengroep of familie kan een sessie tussen de paarden een gezellig uitje zijn. Waarbij je groep – maar ook jezelf als individueel lid van die groep – wat meer over jezelf en de anderen van de groep kan leren. Kom je met een zakelijk team dan kun je de coachsessies wijden aan het inzicht krijgen op het gebied van samenwerking, de rolverdeling binnen het team, onderlinge communicatie of leiderschap. Hierbij kan er een probleem dat binnen het team speelt aangedragen worden, maar we kunnen ook ter plekke kijken wat er ontstaat.

Waarom coaching met paarden - Atenka Coaching

Waarom paarden

Paarden reageren niet op je buitenkant. Ze hebben geen vooroordelen. Ze hebben lak aan mooie woorden of uiterlijk vertoon. Ze kijken door al die opsmuk heen. Een paard ziet en ervaart jou zoals je echt bent, van binnen. Hij zal op je binnenkant reageren.

Dat is namelijk hun aard. Paarden staan nog heel dicht bij de oorspronkelijke wilde paarden die in de vrije natuur leven. Ze kunnen niet praten en toch begrijpen ze elkaar. De kleinste signalen vangen ze op. Onderling in de kudde doen ze niks anders dan reageren op de signalen van de andere leden in de kudde. Dat is het overleving mechanische van paarden die in de vrije natuur leven.

Ze reageren op de non-verbale signalen. Ze geven er geen oordeel over. Alles mag er zijn. Ze zullen altijd vanuit hun intuïtie reageren, zonder nadenken. Ze hebben daarom bij het coachen een groot voordeel ten opzichte van ons mensen, die soms wel vallen voor uiterlijke schijn of mooie praatjes. Een paard prikt daar gelijk doorheen en daarom kom je sneller tot de kern van het probleem.

In contact met paarden is het een kwestie van uit het hoofd gaan en in je lichaam/gevoel komen. 

Wil je meer weten over waarom werken met paarden zo effectief is bij het coachen? Ik heb een blog geschreven hierover. Die lees je hier