Waarom paarden zulke goede co-coaches zijn

– Ontdek de ware kracht van je connectie met een paard –

In tegenstelling tot mensen, beoordelen paarden iemand niet op uiterlijk of mooie woorden. Ze prikken daar dwars doorheen en zien jou zoals je werkelijk bent, van binnen. In de vrije natuur zijn paarden vluchtdieren en prooidieren. Ze zijn als kudde afhankelijk van elkaar om te overleven. Ze praten niet en toch weten ze precies wat er in de ander om gaat. Als één van de kuddegenoten een roofdier heeft opgemerkt, dan weet binnen no-time de hele kudde dat en slaan ze gezamenlijk op de vlucht. Dat gaat allemaal non-verbaal, op instinct. Ze pikken elkaars energie, gemoedstoestand, gevoel op en reageren daarop.

Zodra jij met de paarden in één ruimte stapt, dan wordt je direct onderdeel van hun kudde. De paarden pikken jouw binnenwereld op, dat wat er in jou om gaat. Ze hebben geen boodschap aan mooie woorden of uiterlijk vertoon. Daar prikken ze gelijk doorheen. Dat maakt dat coachen met paarden heel effectief is. Je komt sneller tot de kern dan bij een reguliere praatcoach.

Tijdens een coach sessie geeft de coach jou een opdracht of activiteit met een paard, die je mag uitvoeren op jouw manier. De coach observeert wat er gebeurd en nadien ga je daar samen over praten. De coach stelt vragen over wat er zojuist heeft plaatsgevonden tussen jou en het paard, waardoor wat eerst onbewust was naar het bewustzijn kan komen. Zodat er mooie inzichten kunnen ontstaan.

Coachen met paarden is erg waardevol. Paarden reageren instinctief op dat wat er écht toe doet en helpen je zo tot de kern van jouw probleem te komen. In het bijzijn van paarden mag je loslaten wat er allemaal in je hoofd zit en mag je gaan ervaren. “Geen woorden maar paarden“.

Paarden zijn kuddedieren, vluchtdieren en prooidieren


Je las een blog van paardencoach Ellen Koster van Atenka Coaching. Reageren mag altijd en delen ook!

Wist je dat ik ook op Facebook, Instagram en LinkedIn te vinden ben?

Vind je het leuk om deze blogs te lezen? Volg dan mijn Facebook en Instagram pagina, daarop deel ik regelmatig nieuwe blogs.

Zelf een paardencoachsessie ervaren?

Heb je tijdens het lezen van deze blog zin gekregen om kennis te maken met paardencoaching? Boek hier een coachsessie!