“In contact met paarden is een kwestie van uit het hoofd gaan en in je lichaam/gevoel komen”

Waarom ik met paarden werk? Wat maakt paarden zulke goede co-coaches? Wat hebben ze mensen te bieden? In dit blog leg ik uit wat paarden voor mij persoonlijk betekenen. En waarom ze ingezet kunnen worden bij coaching.

Gys en EllenVoor mij Persoonlijk

Naar een kantoorbaan zal ik er altijd representatief uit zien: make-up op, haar in model, nette kleding aan. En ik zou ook niet zo snel met oude of vieze kleding een winkel in lopen. Maar als ik naar de paarden ga, laat ik die ‘opsmuk’ regelmatig achterwege. Voor paarden maakt het namelijk niet uit hoe je eruit ziet. Ik mag er zijn zoals ik ben. Wat een bevrijding!

Ik krijg rust in mijn hoofd. Omringd door paarden stoppen als vanzelf mijn gedachten met malen. Paarden helpen mij om terug naar mezelf te komen. Uit mijn hoofd en weer terug naar mijn hart, gevoel, intuïtie.

Paarden staan niet in een steriele door-mensen-gemaakte omgeving. Ik kom automatisch in de natuur als ik bij de paarden ben. Letterlijk met mijn voeten in de aarde (vaker zelfs nog: met mijn laarzen in de modder). Mensen zijn naar mijn mening niet gemaakt om zich 24/7 te omringen met beton en asfalt. Het contact met de natuur en de weidsheid van het landschap is heel belangrijk. Alleen al even terug de natuur in geeft me nieuwe energie. Het zorgt er voor dat ik dingen in een ander daglicht zie.

En dat is alleen nog maar wat paarden toevoegen aan mijn leven. Dan heb ik het nog niet gehad over waarom coaching met paarden zo effectief is!

Zachtepaardenkracht paardenCoaching met paarden

De gedomesticeerde paarden van nu staan nog heel dicht bij de oorspronkelijke wilde paarden die in de vrije natuur leefden. Het zijn prooidieren. Ze moeten vliegensvlug aan elkaar duidelijk maken als er gevaar dreigt. Ze praten niet en toch begrijpen ze elkaar feilloos. Ze reageren intuïtief op de kleinste non-verbale signalen. Dat is hun aard, hun overleving mechanische. Ze zullen tijdens coach sessies dan ook de kleinste signalen opvangen van de coachee. Die op dat moment ook onderdeel van de kudde uitmaakt.

Paarden zijn altijd in het hier en nu. Ze zijn niet bezig met het verleden of de toekomst. Ze zijn gewoon. Ze leven in het moment. En als het moment voorbij is, dan is het voorbij. Dat is bij coaching heel erg helpend, want een coachee kan steeds opnieuw uitproberen wat werkt en krijgt per keer een reactie terug, als ware het de eerste keer.

Paarden geven ook geen oordeel. Alles mag er zijn. Het maakt ze niet uit hoe je eruit ziet, hoe dik of dun je bent, welke kleren je aan hebt, of je make-up op hebt en of je haren wel netjes zitten. Een paard reageert enkel op je binnenkant. Ze hebben daarom bij het coachen een groot voordeel ten opzichte van ons mensen, die soms wel vallen voor uiterlijke schijn of mooie praatjes. Een paard prikt daar gelijk doorheen en daarmee kom je sneller tot de kern van een probleem.

De kracht van het werken met paarden tijdens coaching is vanuit verschillende perspectieven te verklaren. Diverse verklaringsmodellen zijn te lezen op de website van mijn opleidingsinstituut Keulseweg: https://www.keulseweg.nl/waarompaarden.html. Als je daarin geïnteresseerd bent, is het zeker de moeite waard om te lezen!

 


Je las een blog van paardencoach Ellen Koster van Atenka Coaching. Reageren mag altijd en delen ook!

Wist je dat ik ook op Facebook, Instagram en LinkedIn te vinden ben?

Vind je het leuk om deze blogs te lezen? Volg dan mijn Facebook en Instagram pagina, daarop deel ik regelmatig nieuwe blogs.

Zelf een paardencoachsessie ervaren?

Heb je tijdens het lezen van deze blog zin gekregen om kennis te maken met paardencoaching? Neem vrijblijvend contact met me op!